ILMANVAIHDON ASIANTUNTIJAT 10 VUODEN KOKEMUKSELLA

Ma-Pe: 08:00 - 17:00

Palvelemme Joka Arkipäivä

100% Laatutakuu

Sertifioitua Osaamista

info@iv-osaajat.fi

Kysy Lisää

question-mark-2492009_1280

Usein Kysytyt Kysymykset

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin!

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtoventtiilit irrotetaan ja ilmanvaihtokanavisto alipaineistetaan. Ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään kelavaijeriharjalla, joka irrottaa IV-putkien sisältä lian ja pölyn. Ilmanvaihtokanavisto käydään läpi venttiili kerrallaan. Lika ja pöly ohjautuvat alipaineistetusta IV-kanavistosta pois. Lopuksi ilmanvaihtoventtiilit puhdistetaan liuotinpesunesteellä sekä niiden tiivisteet tarkastetaan.

Kuinka monta ilmanvaihtokanavien puhdistajaa tarvitaan IV-kanavien puhdistamiseen?

Tarvittavien IV-kanavien puhdistajien määrään vaikuttavat kohteen koko sekä työmäärä. Yleisesti voidaan sanoa, että kohteelle riittää 1-3 puhdistajaa.

Mitkä ovat yleisimmät kohdetyypit?

Ilmastointihuolto on yleisintä seuraavissa kohteissa: omakotitalot, paritalot, rintamamiestalot, rivitalot, luhtitalot, kerrostalot, säätiöt, teollisuus- ja tuotantotilat, koulut, kauppakeskukset, ravintolat

Tuleeko puhdistuksesta pölyä asunnon sisälle?

Pöly ja lika, jotka irtoavat kanavistosta ohjataan alipaineistajan avulla suoraan ulos asunnosta. Mikäli alipaineistus tehdään sisätiloissa niin pöly ja lika kerätään talteen sisäyksikön avulla. IV-puhdistus ei siis aiheuta pölyhaittoja asunnon sisällä.

Teettekö aina myös ilmamäärien mittauksen ja säätötyöt?

Teemme. Ilmamäärien mittaus ja säätötyöt ovat tärkeä osa palvelumme –kokonaisuutta. Puhdistuksen jälkeen jokaisesta sisäventtiilistä mitataan tulo- ja poistoarvot siten, että asunnon ilmamäärä saadaan säädettyä oikeassa suhteessa. Kun suhde on oikea, kosteus poistuu tehokkaasti. Toimitamme myös mittaus- ja säätötyöstä asianmukaisen pöytäkirjan.

Sisältävätkö hinnat IV-puhdistajien matkakustannukset?

Kyllä. Hintamme ovat sitovat ja ne sisältävät myös IV-puhdistajien matkakustannukset. Palvelussamme ei ole piilokuluja tai lisäkuluja.

Mikäli puhdistuksen yhteydessä sattuu vahinko, kuka korvaa?

Otamme kaiken vastuun vahingoista, jotka puhdistuksen yhteydessä tapahtuvat. Vahingot ovat erittäin harvinaisia, olemme kuitenkin aina vakuutettuja niiden varalta.

Voinko itse säätää kohteeni ilmanvaihtoa esimerkiksi venttiilejä pyörittämällä?

Voit, mutta emme suosittele sitä ilman oikeanlaisia työvälineitä. Ilmanvaihdon oikeanlainen mittaus ja säätö on suositeltavaa tehdä IV-alan ammattilaisen toimesta, sillä epätasapainossa olevat säädöt saattavat aiheuttaa kosteuden, hajujen sekä epäpuhtauksien siirtymisen eri tilojen välillä.

Mistä tiedän, kuinka paljon kohteeni ilmanvaihdon huoltaminen maksaa?

Ivalon hinnoittelu on erittäin selkeä ja läpinäkyvä omakotitalo kiinteistöille. Hintamme ovat aina kiinteät kotitalouksille asunnon koosta tai ilmanvaihtokanavien määrästä riippumatta.  Julkisten rakennusten, teollisuuskohteiden sekä taloyhtiöt hinnoitellaan kohteen vaativuuden sekä niiden koon perusteella.  Jätäthän meille soittopyynnön yhteystietokaavakkeemme kautta niin olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pikaisesti.

Pienkohteet, kuten omakotitalot tai loma-asunnot

Saat hintatarjouksen sekä tarkempaa tietoa IV-kanavien puhdistuksesta soittamalla asiantuntijallemme numeroon: 0400 499 014 tai jättämällä soittopyynnön niin palaamme sinulle yleensä jo 2 tunnin* kuluessa. Voit myös pyytää tarjouksen yhteystietokaavakkeemme kautta.

Suurkohteet, kuten kerrostalot ja rivitalot

Suuremmissa kohteissa tulemme tarvittaessa käymään kohteessa, jotta voimme tehdä tarkemman hinta-arvion. Käynti on aina veloitukseton.

Saat tarkempaa tietoa kohteesi puhdistuksesta soittamalla asiantuntijallemme numeroon: 0400 499 014 tai jättämällä meille soittopyynnön yhteystiedot –sivulta niin palaamme sinulle yleensä jo noin 2 tunnin* kuluessa.

Teollisuuskohteet sekä yritysasiakkaat

Teollisuuskohteet sekä erilaiset tuotantotilat vaativat yleensä veloituksettoman hinta-arviokäynnin, jotta voimme antaa tarkemman arvion puhdistuksen kustannuksista.

Saat kuitenkin tarkempaa tietoa kohteesi puhdistuksesta soittamalla asiantuntijallemme numeroon: 0400 499 014 tai jättämällä meille soittopyynnön yhteystiedot –sivulta palaamme sinulle yleensä jo 2 tunnin* kuluessa.

Ivalon sekä myöhemmin Yhteistyöyritystemme lähtökohtana on alusta saakka ollut työn laatu sekä tyytyväinen asiakas. Yrityksen perustamisesta lähtien olemme koonneet tiimiimme ainoastaan IV-koulutettuja ja ammattitaitoisia suomalaisia työntekijöitä. Annamme työllemme aina 100% tyytyväisyystakuun.

Tähänastinen matkamme on ollut rikas ja työntäyteinen. Ilmanvaihdon huolto tehdään vuosittain useaan tuhanteen suomalaiseen kotitalouteen.

Suositeltu IV-puhdistusväli

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja sen aikaväliin vaikuttavat asuinalueen lisäksi myös käytössä oleva IV-järjestelmä. Viiden vuoden puhdistusväliä suositellaan koneellisille ilmanvaihtojärjestelmille. Huippuimurilla tai painovoimalla toimivien kohteiden suositeltu puhdistusväli on noin 4-6 vuotta.

Voinko tietää jostain, että kohteeni ilmanvaihtokanavat tulisi huoltaa ja puhdistaa?

Kyllä voit. Jos esimerkiksi katsot ilmanvaihtokanavaan ja näet selkeästi sen olevan pölyn peitossa, tulisi IV-puhdistus tehdä mahdollisimman pikaisesti. Yleensä huono sisäilman laatu kuitenkin huomataan vasta sitten, kun kohteessa aikaa viettävät ihmiset alkavat oireilemaan. Olemme koonneet lyhyen tarkistuslistan, jonka avulla voit myös pohtia puhdistuksen tarvetta.

1. Visuaalisuus

Yritä katsoa, ovatko ilmanvaihtokanavat likaiset. Mikäli ne ovat pölyiset, todennäköisesti likainen ilma kulkeutuu myös hengitysteihin.

Yritä katsoa, onko kohteesi seinissä tai katossa märkiä läikkiä. Tämä on merkki huonosta ilmanvaihdosta, jonka seurauksena kohteessasi saattaa esiintyä kosteusvaurio ja sitä kautta huono sisäilman laatu.

2. Silmien ja limakalvojen kuivuus

Sisäilma saattaa olla liian kuivaa, mikä kohteessasi paljon aikaa viettävät ihmiset kärsivät silmien ja limakalvojen ärsytyksestä tai kuivuudesta.

Kohteessani asuu astmaatikko. Vaikuttaako se puhdistusvälin tiheyteen?

Kyllä vaikuttaa. Astmaatikkojen lisäksi tiheämpään puhdistusväliin (2-3 vuotta) voivat vaikuttaa esimerkiksi kotieläimet tai alueellisesti runsas katupöly.

Kohteeseeni on tulossa remontti. Kannattaako ilmanvaihtokanavat puhdistaa?

Kyllä kannattaa. Suosittelemme ilmanvaihtokanavien puhdistusta nimenomaan silloin, kun remontti on saatu kokonaan päätökseen. Ilmastointikanavien puhdistus tehdään siis remontin jälkeen – ei ennen remonttia.

Olen muuttamassa uuteen kohteeseen. Milloin ilmanvaihtokanavat kannattaa puhdistaa?

IV-puhdistus kannattaa tehdä heti muuttamisen jälkeen. Uudiskohteiden ilmanvaihtokanavat saattavat sisältää suuriakin määriä rakennuspölyä, joka huonontaa sisäilman laatua.

Yleistä sisäilman huoltamisesta

Kuten olemme aikaisemminkin maininneet, on säännöllinen ilmanvaihto puhdistus tärkeää monista eri syistä. Yleinen terveyshaittojen aiheuttaja on nimenomaan huono ja epäpuhdas sisäilma. Myös kosteusvauriot saattavat olla seuraus huonosti toimivasta ilmanvaihdosta. Lisäksi huonosti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä saattaa olla myös riski paloturvallisuudelle.

Onko ilmanvaihtokanavien puhdistus pakollista?

Laki ei velvoita ilmanvaihtokanavien puhdistukseen, mutta puhdistaminen on kuitenkin suositeltavaa. Olemme tiivistäneen tähän sisäministeriön asetuksen suositelluista ilmanvaihtopuhdistusväleistä julkisella sekä yrityspuolella.

Kohteet, joihin IV-puhdistus tulisi tehdä kerran vuodessa:

1. Ruuanvalmistuspaikat, kuten ravintolat ja leipomot
2. Ruiskumaalaamot, puulevytehtaat, tekstiilitehtaat ja pesulat
3. Tilat, joissa valmistetaan palavaa nestettä tai käytetään teknisesti palavaa nestettä

Kohteet, joihin puhdistus tulisi tehdä viiden vuoden välein:

1. Sairaalat, vanhainkodit ja vankilat
2. Päivähoitolaitokset, koulut, hotellit, lomakodit ja asuntolat

Voinko tehdä kotitalousvähennyksen ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta?

Voit tehdä. Kotitalousvähennyksen voi tehdä asunnon kunnossapitotöistä. Sen avulla pystytään vähentämään 50% työstä, joka liittyy ilmanvaihtokanavien puhdistukseen. Annamme sinulle puhdistuksen yhteydessä tarvittavat lomakkeet sekä ohjeistamme sinut kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen. Vuonna 2018 kotitalousvähennys on hyödynnettävissä 2 400 euroon asti per henkilö ja 4 800 euroon asti, jos saman talouden jakaa kaksi puolisoa.

Esimerkkilaskelma kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä

Toteutamme ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, jonka loppusumma on 500 euroa. 500 eurosta 50% eli 250 euroa on kotitalousvähennyskelpoista. Lopullinen ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hinta kotitalousvähennyksen jälkeen on 250 euroa.

Lisää tietoa kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä

Olemme koonneet tähän hyödyllisiä linkkejä, joista saa lisätietoa kotivähennyksen hyödyntämiseen:

Kotitalousvähennyksen lomake 2018
vero.fi/kotitalousvähennys
veronmaksajat.fi/kotitalousvähennys

Tilastot osoittavat, että lähes puolet kaikista keittiön tulipaloista alkavat liedeltä. Ilmanvaihtokanavissa olevat rasva ja lika voivat helposti syttyä palamaan ja pahentaa liesipalon aiheuttamia vaurioita. Pitämällä kanavat puhtaina voit minimoida vahingot onnettomuuden sattuessa. Säännöllisellä puhdistuksella voit lisäksi pidentää ilmanvaihtolaitteen käyttöikää.

Keittiöpalot ovatkin jo myös yleisempiä kuin nokipalot. Palo saa tyypillisesti alkunsa kuumalle liedelle unohtuneesta kattilasta tai pannusta, joka syttyy palamaan. Siitä palo voi levitä erittäin nopeasti liesituulettimen kautta ilmanvaihtokanavaan.

Jos ilmanvaihtokanavassa on rasvaa ja likaa, ne taas edesauttavat tulen nopeaa etenemistä ylös kanavaa pitkin aina talosi rakenteisiin asti, mikä voi aiheuttaa vakavia palovaurioita talollesi tai asunnollesi. Lähes puolet kaikista tulipaloista alkaa keittiöstä*, joten liesituulettimen ja poistoilmakanavan hyvä kunto sekä säännöllinen huollattaminen pitäisi olla itsestäänselvyys jokaiselle asunnonomistajalle.

Ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on ylläpitää rakennuksen hyvää sisäilmaa. Ilmanvaihdolla rakennukseen johdetaan riittävästi raitisilmaa hengitettäväksi sekä poistetaan jo käytetty hiilidioksidipitoinen ilma rakennuksesta.

Poistoilman mukana rakennuksesta poistetaan myös ylimääräistä kosteutta ja sisäilman epäpuhtauksia (esim. ihmisten ja eläinten tuottamat epäpuhtaudet, rakennus- ja sisustusmateriaalipäästöt). Rakennuksesta poistettavaa kosteuslisää syntyy ihmisen aineenvaihdunnan ja toiminnan (ruuanlaitto, suihku, sauna, pyykinpesu ja -kuivaus) seurauksena. Myös lemmikkieläimet ja huonekasvit tuottavat kosteutta. Ylimääräisen kosteuden poistaminen on tärkeää, jotta rakennuksessa ei syntyisi homeille suotuisia kasvuolosuhteita.

Hyvä ilmanvaihto toimii seuraavasti:

 • Raitisilma johdetaan oleskelutiloihin, makuu- ja olohuoneisiin.
 • Poistoilma poistetaan likaisista tiloista (sauna, pesuhuone, keittiö,vaatehuone).
 • Jokaisessa huoneessa on oltava vähintään 1 ilmanvaihtoventtiili, tilan käyttötarkoituksesta riippuen joko tulo- tai poistoilmaventtiili. Näin huolehdit siitä, että rakennuksessa ei ole tuulettumattomia huoneita, joissa ilmankosteus ja sisäilman epäpuhtaudet saattaisivat nousta haitalliselle tasolle.
 • Koneellista ilmanvaihtoa ei pidä koskaan sammuttaa. Säädä sen tehoa on rakennuksen käyttäjämäärän ja toiminnan mukaan: kun rakennuksessa ei ole käyttäjiä, voit säätää ilmanvaihtoa pienemmälle ja vastaavasti saunomisen ja peseytymisen ajaksi suuremmalle.
 • Varmista ilman kulkeutuminen likaisiin tiloihin siirtoilmareiteillä. Siirtoilmareitteinä toimivat oven alareunassa oleva yhtenäinen n. 1−2 cm rako tai siirtoilmasäleikkö. Jos yhtenäistä rakoa tai siirtoilmasäleikköä ei ole, voi oleskelutilan ja likaisen tilan ovea pitää hieman raollaan.
Ilmanvaihto-ongelmat johtuvat yleensä riittämättömästä ilmanvaihdosta. Joskus myös ylipaineinen ilmanvaihto voi aiheuttaa ongelmia.

Suuntaa-antavan arvion ilmanvaihdon toiminnasta saa asettamalla paperin poistoilmaventtiilin päälle; jos paperi pysyy venttiilissä kiinni, niin ilmaa vaihtuu.  Pyydä ammattilaista tekemään tarkempi mittaus.

Nopea apu puutteelliseen ilmanvaihtoon on hetkellinen ikkunatuuletus. Tehokkain tapa on tuulettaa ristiin. Ikkunatuuletusta voi käyttää myös rakennuksissa, joissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on automaattisesti ohjattu, säädöt voivat muuttua hetkellisesti, mutta ne palautuvat vähitellen ennalleen, kun ikkunatuuletus lopetetaan.

Riittämätön ilmanvaihto on erityisesti painovoimaisen ilmanvaihdon ongelma, mutta sitä voi esiintyä myös koneellisen ilmanvaihdon rakennuksissa. Riittämätön ilmanvaihto johtuu yleensä korvausilmaventtiilien vähyydestä, tai siitä että ne on tukittu tai suljettu.  Jos rakennuksessa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, korvausilma pyrkii sisälle rakenteiden ja niiden liitosten, joskus jopa poistoilmaventtiilin kautta. Tällöin korvausilma sisältää ulkoilman ja rakenteiden epäpuhtauksia. Tarvittaessa korvausilmaventtiilejä voidaan asentaa ulkoseinään, tuuletusluukkuihin tai ikkunan karmeihin.

Riittämätön ilmanvaihto ilmenee ensisijaisesti sisäilman tunkkaisuutena ja hapen puutteena. Muita mahdollisia tunnusmerkkejä ovat kosteuden tiivistyminen kylmille pinnoille sekä asukkaiden oireilu.

Tunkkaista sisäilmaa voivat aiheuttaa myös rakenteissa olevat homeet eli mikrobikasvustot.

Rakenteiden kunto on selvitettävä kuntotutkimuksella, jos:

 • tunkkaisuus ei poistu ilmanvaihdon parantamisella
 • tilassa oleileminen aiheuttaa oireilua
 • haistaa homeen, maakellarin tai muuten pistävää hajua.

Ylipaineisen ilmanvaihdon tunnusmerkkejä ovat ikkunoiden sisälasin sisäpinnan huurtuminen ja ulkoseinänurkkiin tiivistyvä kosteus. Jos rakennuksen sisäilma on ylipaineinen ulkoilmaan nähden, lämmin ja kostea sisäilma pyrkii ulos rakenteiden, niiden liitosten ja ilmavuotojen kautta. Ilmavirtaus aiheuttaa rakenteisiin mikrobivaurioita, kun sisäilman kosteus tiivistyy rakenteiden kylmempiin osiin. Rakennuksen ilmanvaihdon täytyy siksi olla lievästi alipaineinen ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta.

Muista varmistaa seuraavat asiat:

 • ovatko poistoilmaventtiilit auki
 • poistoilmakanaviston ja -venttiilien puhtaus
 • venttiilien riittävyyskoneellisen ilmanvaihtojärjestelmän säädöt
 • siirtoilmareitit eli ilman kulkeutuminen oleskelutiloista kohti likaisia tiloja.

Kotitalouksissa jokainen voi tehdä perushuoltotoimenpiteet itse, mutta ilmanvaihtokanavien puhdistukseen tarvitaan aina erikoisvälineet, koulutetut ammattilaiset sekä ammattitaitoinen yritys vahinkojen välttämiseksi ja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ilmanvaihdon perushuoltotoimenpiteisiin kuuluu ilmanvaihtoventtiilien ja kanaviston puhdistaminen, ilmansuodattimien vaihto ja puhdistaminen sekä ilmanvaihdon säätäminen.

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit, kun niihin on kertynyt näkyvää likaa. Irrota venttiilit, pyyhki tai pese ne. Varo muuttamasta venttiilin lautasen asentoa, ettei venttiilin säätö muutu.

Korvausilmaventtiilien puhdistaminen

Talossa on usein erillisiä korvausilmaventtiilejä, joissa on myös suodattimia. Venttiilien puhdistusväli vaihtelee parista kuukaudesta puoleen vuoteen.

Korvausilmaventtiilin sisäosa irrotetaan paikaltaan ja suodatin vaihdetaan tai pestään miedolla pesuaineliuoksella. Myös tuloputki on pyyhittävä ja ulkoritilä imuroitava puhtaaksi.

Korvausilmaventtiilin irrottaminen
Kuva 1/7. Korvausilmaventtiilit puhdistetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Venttiilin kansi irtoaa yleensä kiertämällä vastapäivään.

Karkeasuodattimen irrottaminen
Kuva 2/7. Venttiilin sisällä on yleensä karkea suodatin. Suodatin irrotetaan pesua varten.

Karkeasuodattimen puhdistaminen
Kuva 3/7.  Muovinen suodatin voidaan pestä lämpimällä vedellä ja tarvittaessa miedolla pesuaineliuoksella. Huonokuntoinen suodatin vaihdetaan kokonaan.

Korvausilmaventtiilin puhdistaminen
Kuva 4/7. Korvausilmaventtiili puhdistetaan nihkeällä liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella.

Korvausilmaputken puhdistaminen
Kuva 5/7. Myös venttiilin putki kannattaa pyyhkiä.

Korvausilman ritilän puhdistaminen
Kuva 6/7. Korvausilmaventtiilin ulkopuolen ritilä kerää hyönteisiä ja roskia. Ritilä irtoaa yleensä vetämällä.

Korvausilman ritilän imuroiminen
Kuva 7/7. Ritilä imuroidaan puhtaaksi.

Teetä ammattilaisella ilmanvaihtokanaviston puhdistus

Teetä ammattilaisella 3−5 vuoden välein. Desinfiointiaineet eivät ole tarpeen. Ammattilainen säätää ilmanvaihdon puhdistuksen jälkeen. Talleta tarkastuspöytäkirja, josta ilmenee ilmanvaihtojärjestelmän säätöarvot.

Näin puhdistat ilmanvaihtokanavat

Ilmanvaihtokanavat on tarkastettava noin 3−5 vuoden välein ja puhdistutettava tarvittaessa. Mikäli kanava on kauttaaltaan pölyssä, on puhdistuksella jo kiire. Pieni määrä pölyä on aina kaikkien kanavien pohjalla.

Puhdistuksia ja tarkastuksia tekevät ilmanvaihtoyritykset ja nuohoojat. Sekä puhdistustarpeen arviointi, että puhdistus on jätettävä ammattilaisen tehtäväksi.

Ilmanvaihtokanavan puhtaus voidaan tarkastaa päätelaitteen (venttiilien) puhdistuksen yhteydessä.

Sisäilma ja terveyshaitat – monenlaisia oireita ja sairauksia

Rakennetussa ympäristössä esiintyvät homeet ja rakennusmateriaalien sisältämät kemikaalit ovat niin laaja käsite, että joukkoon mahtuu hyvin eri tavoin vaikuttavia aineita. Osan vaikutukset tunnetaan hyvin, mutta suuresta osasta emme vielä tiedä paljoakaan.

Erilaisia homeita on esitetty olevan noin miljoona eri lajia, ja uusia löydetään edelleen. Euroopan unionissa on käytössä kymmeniä tuhansia erilaisia kemikaaleja. Niiden vaikutuksista karttuu aina enemmän tietoa, mutta kattavaa ymmärrystä terveyshaitoista ei vielä ole. Rakennusmateriaalien sisältämistä kemikaaleista ei viranomaisillakaan ole kattavaa tietoa, ja rakentamisessa käytettyjen aineiden käytön rajoittaminen terveyssyistä on toistaiseksi harvinaista. Moni käyttöesineissä rajoitettu aine on sallittu rakennusaineissa.

Tiedämme vielä puutteellisesti, mille sisäympäristössä altistutaan. Koko tätä monimutkaista altistekombinaatiota voidaan kutsua sisäilman eksposomiksi. Sen koostumusta ja vaikutuksia selvitetään parhaillaan.

Sisäilmaan liittyvistä terveyshaitoista ja niitä aiheuttavista tautimekanismeista ei ole vielä selkeää käsitystä tai konsensusta.

Oireet:

Hengitystieoireet – yskä, limannousu, hengenahdistus, hengityksen vinkuna, kipu hengitysteissä, nenän ärsytys, tukkoisuus, nuha, nenäverenvuoto, käheys, kurkun kuivuus, poskionteloiden kirvely, suukivut, kipu ikenissä.

Yleisoireet ja neurologiset oireet – kuume, poikkeuksellinen väsymys, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, oksentelu, hengityskatkot, nukahtamisvaikeudet, heräily, rytmihäiriöt, epänormaali hikoilu/palelu, nivelkivut, lihaskivut, lihasheikkous, luusäryt, selkäkivut, kouristelu, lihasnykinät, pistely, raajojen puutumiset ja tunnottomuudet, kielen tunnottomuus, huulten tunnottomuus, kipu kainaloissa, vapina, kasvojen turvotus ja punaisuus, korkea verenpaine ja muut sydän- ja verisuonioireet, migreeni, kolmoishermosärky, hajuaistin herkistyminen.

Ajattelu, tunteet, mieli – keskittymisvaikeudet, puheen hidastuminen, muistihäiriöt, ärtyisyys, kiukunpuuskat, hermostuneisuus, ylivilkkaus, aloitekyvyttömyys, masentuneisuus, älykkyysosamäärän laskeminen, vaikeus suoriutua neuro-kognitiivisista toiminnoista, koordinaatiokyvyn lasku.

Iho-, silmä- ja limakalvo-oireet – erilaiset ihottumat kuten nokkosrokko, ihon kutina, aftat, herpes, paiseet, paukamat, ihomuutokset, verenpurkaumat iholla, mustelmataipumus, silmäoireet, silmänpaineen nousu, näköhäiriöt, näkökentän sumentuminen, allerginen silmätulehdus, näön heikkeneminen, limakalvojen rikkoutuminen (myös suoliston ja sukupuolielinten alueella), virtsatieoireet/-tulehdukset, virtsankarkailu, yökastelu, verivirtsaisuus, korvakipu, korvien kutina, korvatulehdukset, kuulon heikkeneminen, hiusten lähtö.

Suolisto-oireet – vatsakivut, suolistokouristukset, suoliston limakalvon rikkoutuminen, närästystaipumus, ripuli, verinen uloste, ruoka-aine intoleranssit ja -allergiat, kuten keliakia, vilja-intoleranssi ja maitoallergia.

Hormonaaliset, aineenvaihdunnalliset ja muut vakavat yleisoireet – keskenmenot ja sikiöepämuodostumat, hedelmällisyyden aleneminen, maidon eritys (synnyttämättömillä naisilla), kystat ja myoomat, kuukautiskipujen voimistuminen, muutokset rasva-aineenvaihdunnassa ja veren hyytymistekijöissä, luiden haurastuminen, luuytimen toiminnan häiriöt, imusolmukkeiden toiminnan häiriöt, verenpurkaumat, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, aivopaiseet, immuunijärjestelmän häiriöt.

Sisäilmasairaiden raportoimia ja altistumiseen mahdollisesti liittyviä sairauksia ja oireyhtymiä:

 • hengitystieinfektiot: poskiontelotulehdukset, keuhkoputkentulehdukset, flunssakierteet
 • homepölykeuhko eli alveoliitti, ODTS, keuhkokuume, pikkulasten verenvuotokeuhkokuume
 • erilaiset allergiat ja muut pitkäaikaiset haitat kuten ruokaintoleranssit, hajuste- ja kemikaaliherkkyys, herkistyminen sähkölle, CFS/ME
 • astma, allerginen nuha
 • erilaiset reumat
 • kilpirauhasen sairaudet
 • suolistosairaudet kuten haavainen paksusuolen tulehdus ja Chronin tauti
 • endometrioosi
 • sieni-infektiot
 • diabetes
 • aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt
 • maksa- ja munuaisvauriot
 • autoimmuunitaudit, erilaiset neurologiset sairaudet, lihassairaudet, syövät.

.

Varausvahvistus saattaa joskus päätyä roskapostikansioon. Tämä johtuu erilaisista lähettäjän ja vastaanottajien käyttämistä Saapuneet -kansion asetuksista. @hotmail ja @telia -päätteiset osoitteet siirtävät viestit roskakoriin muita palveluntarjoajia useammin. Jos sinulla on varausvahvistukseen liittyviä kysymyksiä tai pyyntöjä, ole hyvä ja ota yhteyttä asiakaspalveluumme joko yhteystietokaavakkeemme kautta, emaililla tai puhelimitse numerosta 0400 499 014. Palvelemme joka arkipäivä kello 08:00 – 17:00 välisenä aikana.